Vinfiltreringsapparat

Redo att skickas!
SKU
32602
Lägg till för att jämföra
149,00 kr
Vinfiltreringsapparat av plast. Kopplas till häverten varefter vinet filtreras genom vinfilterplattor genom självtryck. Vinfilterplattor finns med olika porstorlek. OBS: filterskivor ingår ej.
Lägg till i önskelista
Ett vinfilter (vinfiltreringsapparat) kan vara till stor hjälp vid omtappningen.
Vinet placeras högt och med en hävert tappas vinet över till lägre nivå. Där kopplas vinfiltret på så att filtreringen sker mycket sakta med självtryck.
Det finns bra info i boken "Hemmaframställning av Vin" av Kjeld Erlandsen, en del på "Vinboken Online" samt på Youtube.

Filterskivorna finns i 3 grovlekar: klar (100 micron porstorlek), mellan (500 micron)och ett grovfilter (1000 micron). Det finns ett änu grövre filter till öl, 2000 micron.
Användning av ett grovt filter vid första omtappningen, när jäsningen är slut, är till stor hjälp. Grovt grums och jästrester fastnar i filtret och risken för efterjäsning minskar.
Det kan hända att filtret inte fungerar för att det är kolsyra i vinet. Kolsyran frigörs i filterskivan och slår sedan tillbaka i häverten.
Tappa då om vinet och skaka det ordentligt så att kolsyran går ur.

Filterskivorna skall sitta på rätt håll (vinet kommer ut på baksidan) och bör först sköljas igenom med 5-10 liter rent vatten.
Vid filtreringen rubbas vinets balans tillfalligt och smaken förandras.
Efter 1-2 veckors lagring ar balans och smak återställd i vinet. Detta fenomen kallas bland vinbryggare för "filtersjukan".
PRODUKTER SOM DU KANSKE GILLAR!
Back to Top

Vinfiltreringsapparat

149,00 kr